Hızlı Randevu

Kayseri Psikolog Randevu talebi için lütfen formu doldurun.

Oyun Terapisi

Oyun Terapisi Nedir?
Oyun terapisi, oyuncakları kullanarak farklı türdeki oyunların oynandığı ve çocukların kendilerini ifade etmeyi öğrendiği bir süreci ifade etmedir. Bu konuda, çocukların kendilerini iyi ifade etmelerini ve sorunlarına çözüm odaklı yaklaşmalarını amaçlayan oyun terapisi sorunlu olan hareket ve düşünce biçimleri üzerinde yoğunlaşmaktadır. Alanında profesyonel eğitimciler tarafından uygulanan oyun terapisi çocuklar için sanal bir ortam yaratma sanatında ustalaşmış kişilerdir. Çocuklara; güçlenme, okul veya diğer sosyal deneyimlerinde rahat hissetmelerini sağlama konusunda destek olan oyun terapisi çocukların sosyal çevrelerinde hissetmekte güçlük çektiği rahatlığı hissetmelerinde destek sağlamaktadır.
Oyun terapisinde; terapistler, çocukların fark edeceği/etmeyeceği şekilde duygusal anlamda kendilerini ifade etmelerine imkan tanıyacak oyuncakları kullanmaktadır. Çünkü bilindiği üzere çocuklar yetişkinlere nazaran kendilerini ifade etmekte güçlük çekebilmektedir. Burada bahsedilen güçlük çocukların yaşları gereği yetişkinler kadar hislerine yüklenen anlamları ifade edememesinden kaynaklanmaktadır.Terapistin süreci yönetmesi ve uygun oyun terapisi koşulları çocuğun kendisini geliştirmesi ve daha rahat ifade edebilmesi için uygun ortam sağlar. Oyun terapisi desteği alan çocuklar, farkında olmadan içsel süreçlerini açığa çıkarabilmekte ve oyunla birlikte iç çatışmalarını çözebilmektedir. Günlük hayatta sorular sorularak alınamayan cevaplar bu terapi sayesinde rahatlıkla açığa çıkabilmektedir.

Oyun Terapisine Neden Başvurmalıyız?
Kayseri oyun terapisi konusunda danışanlarımızdan aldığımız sorulardan bir tanesi de oyun terapisine neden başvurmaları gerektiğidir. Çocukların kendilerini ifade etme biçimleri yetişkinlere kıyasla daha farklıdır. Yetişkinlerle yürütülen terapi süreçleri ile çocuklarla yürütülen terapi süreçleri uyum göstermemektedir. Çocukların davranışlarını, hislerini, öfkelerini, mutluluklarını anlayabilmek, düzeltilmesi gerektiğini düşündüğümüz noktalarda çocuklarla terapötik ittifakla süreci yönetebilmek adına başvurabileceğimiz en uygun terapi yöntemlerinden biri oyun terapisidir.
Hangi Durumlarda Oyun Terapisine Başvurmalıyız?
Oyun terapisine birçok durumda ihtiyaç duyulmakla birlikte başlıklar bazında şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Uyku ve Yeme Bozuklukları
  • Kardeş Kıskançlığı
  • Enürezis (Alt Islatma) ve Enkoprazis (Kaka Problemleri)
  • Kaygı ve Takıntı Problemleri
  • Ölüm ya da Boşanma Süreçlerinde Adaptasyon Aşamaları
  • Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite
  • Şiddete Maruz Kalmanın Yarattığı Travma 
  • Özgüvensizlik
  • Sosyal Beceri Bozukluğu
  • Korku Durumları
  • Okul Fobisi
  • Ayrılma Kaygısı
  • Herhangi Bir Patolojiye Bağlı Olmayan Karın/Baş Ağrıları
  • Çocuklarda Tırnak Yeme

Kimlere Oyun Terapisti Denir?
Oyunları, oyuncakları ve içerisinde bulunulan süreci fayda gözeterek olumlu sonuçlar almak adına yürüten uzmanlara oyun terapisti denmektedir. Ancak oyun terapisti olabilmek için belirli eğitimler ve süpervizyonlar gerekmektedir. Çünkü oyun terapisi sadece oyun oynamak ve duyguları anlamak değil, oyun ve oyuncaklar vasıtası ile çocuğun iç dünyasını anlama, norm dışı davranış ve düşüncelerin giderilmesi sürecidir. Yani oyun terapisi birnevi çocuklar için psikoterapi seanslarıdır. Bahsedilen eğitim ve süpervizyonları ise 4 yıllık Psikoloji veya Psikolojik Danışmanlık bölümü mezunları alabilmekte ve uygulayabilmektedir. Kayseri oyun terapisti arayışında bu kriterlere dikkat etmeniz tedaviden alacağınız verimi artıracak, sürecin doğru yönlendirilmesini sağlayacaktır.

Oyun Terapisi Nereden Alınmalı?
Kayseri oyun terapisi süreci çocuklar ve ebeveynler için oldukça önemli ve hassas bir süreç olup alanında uzman kişilerin hizmet verdiği Kayseri uzman pedagog, Kayseri çocuk ergen psikoloğu gibi kişilerden alınmalıdır. Çünkü sadece yetişkinlerle veya çiftlerle terapi süreci yürüten uzmanlar çocuklarla gerekli terapötik ittifağı yani terapistle çocuk arasındaki bağı kurmakta zorluk çekebilmektedir.

Oyun Terapisinin Faydaları Nelerdir?
2.5 ile 12 yaş arası çocuklara uygulanan oyun terapisi; çocuklarda travma, sıkıntı, kaygı ve obsesyonlar, okul fobisi, ayrılık kaygısı, dikkat eksikliği ve hiperaktivite, düşünme sorunları gibi sorunların ortaya çıkarılmasında en başarılı psikoterapi yöntemlerinin başında gelmektedir. Oyun terapisi sayesinde çocukların iç dünyalarına erişilir ve yaşanılan problemli durumlar için profesyonel bir destek süreci başlatılır. 
Oyun terapisi süreci ile birlikte çözüm sürecine alınan çocuklarda kendilerini davranışsal ve düşüncesel olarak kontrol edebilme yeteneği gelişir. Bu yeteneğin gelişmesiyle birlikte güncel ve sonraki dönemlerde yaşanacak sorunlarla ilgili çözüm kabiliyeti gelişecek, problem odaklı bakış açısından ziyade çözüm odaklı bakış açısına geçiş sağlanacaktır. Terapi sonunda kabul gördüğünü ve anlaşıldığını hisseden çocuklar ortam ve bireylere karşı daha güvenli bir süreç içeren tutum sergileyeceklerdir. Bu sonuçlara bağlı olarak da aile içerisinde, sosyal ve gündelik yaşamda daha rahat ve özgüveni yüksek bireyler olarak karşımıza çıkacaklardır. Terapistlerin görevi çocuklara bu güvenli ve anlaşıldığını hissettiği ortamı sağlamak olduğu için olumlu sonuçların ilk filizleri yine çocukların kendilerini rahat ve güvende hissettikleri, eğlendikleri oyun odalarında yeşillenecektir.

Ebeveynler De Oyun Terapisinde Yer Alabilir Mi?
Oyun terapilerinde genellikle terapistler ve çocuklar yer almaktadır. Çocukların terapist ile olan bağı, duyguların ve düşüncelerin daha açık ve kısa sürede açığa çıkarılabilmesi için oyun terapilerine ebeveynler alınmamaktadır. Ancak ayrılma kaygısı gibi ebeveynlere bağımlı olunan durumlarda ebeveynlerin ilk birkaç seans ya da ilk seansın belirli sürelerinde oyun odasında çocukla birlikte olması uygun görülebilmektedir. Bu birliktelik seans süresince kademeli olarak azaltılmaktadır.

Oyun Terapileri Kaç Seans Sürer?
Her çocuk biriciktir ve her çocuğun iç dünyasını keşfetmesi farklı sürelerde gerçekleşmektedir. Oyun terapisi sürecinde bu keşif süresi, ailenin tutumu, terapist-çocuk ilişkisi, yaşanılan zorluğun düzeyine bağlı olarak çocuğun direnci gibi faktörlere göre değişkenlik göstermekle birlikte bir keşif süreci ortalama 7-9 seans arasında seyretmektedir. Ancak sürece başlanıldığı andan itibaren ortalama 3.seansta olumlu değişimler gözlemlenmeye başlamaktadır.

Oyun Terapilerinde Her Seans Kaç Dakika Sürer?
Oyun terapisi seansları ortalama 40-50 dakika arasında değişkenlik göstermektedir. Genellikle her seans sonunda ebeveynlere/bakım verenlere 15-20 dakika arasında süren bir aile bilgilendirmesi oturumu yapılmaktadır. Bu oturum bazen ayrı bir seans olarak da programlanabilmektedir.


Oyun Terapileri Sorunu Tamamen Çözer Mi? Etkililiği Nedir?
Çocuklar, duygusal ve davranışsal sorunlarını yetişkinler gibi bireysel psikoterapi seanslarıyla ifade edemedikleri için onların en eğlenceli ve kendilerini gösterebildikleri ortamlarında yani oyunlarda gözlemlenmesi çocuklar için hem sorunun çözümünü kolaylaştırmakta hem de sürece daha kolay adapte olmalarını sağlamaktadır. Profesyonel bir kuruluş olan Play Therapy International'a göre , oyun terapisine yönlendirilen 10 çocuğun 7’sinde olumlu değişimler gözlemlenmiştir. Oyun terapisi sayesinde çocuk güven kurmayı, olumsuz duygularla başa çıkmayı, açık ve net iletişim kurmayı öğrenir.

Kayseri Oyun Terapisi Seans Ücretleri Ne Kadar?
Kayseri oyun terapisi seans ücretleri; uzmanın yetkinliği, deneyimi, unvanına göre değişkenlik göstermekle birlikte 250 TL ile başlayıp 750 TL’ye kadar yükselebilmektedir.

Oyun Terapisinde Ev Ödevleri Var Mı?
Oyun terapileri, oyun odasında oyun oynamaya ve bu sayede çocuğun iç dünyasını keşfetmeye yönelik olduğu için genellikle ev ödevleri verilmemektedir ancak bazı durumlarda uzman gerekli görürse aile ile iş birliği içerisinde süreci ev ödevleriyle daha etkili kılabilmektedir.

Kayseri Ücretsiz Oyun Terapisi Uygulayan Yerler
Oyun terapisini ücretsiz olarak veren yerlerin başında rehberlik ve araştırma merkezleri gelmektedir. Bununla birlikte devlet ve şehir hastanelerinde de oyun terapileri uygulanabilmektedir.

Oyun Terapisinin Evdeki Oyunlardan Farkı Nedir?
Oyun çocuklar için doğal bir iletişim yoludur. Bu yüzden elbette oyunun temel işlevi evde ya da okulda değişmeyecektir. Ancak oyun terapileri evde ya da okulda oynanan oyundan farklıdır. Terapi sürecinde terapist çocukla sadece oyun oynamaktan ziyade uzmanlık alanına bağlı olarak gözlem yapacak, problem olarak görülen davranışı inceleyecek ve çözümleyecektir. Oyun odasında çocuğun tercih ettiği oyuncakların sembolik anlamları, oyuncaklara yüklediği anlamlar, oyuncakları kullanış şekilleri terapist tarafından çözümlenecek ve çocuğun bireysel özellikleri dikkate alınarak süreç şekillendirilecektir. Ayrıca unutulmamalıdır ki oyun esnasında çocuğun verdiği tepkilere ve sergilediği davranışlara terapist tarafından uygun tepkiler verilecek ve regülasyon (düzenleme) sağlanmaya çalışılacaktır.

Sevgili ebeveynler;
Çocuklarımızın kendini keşfettiği serüvende dönem dönem olumsuz durumlarla karşılaşmak elbette doğaldır. Bizlerin onlara yaklaşımları ve verilen tepkiler bu sürecin şekillenmesinde etkili bir rol alacaktır. Bu serüvende karşılaşılan olumsuzluklarda bir uzmandan destek alınarak atılan adım keşif sürecini kolaylaştıracak, daha sağlıklı adımlar atılmasını sağlayacaktır. Unutmayınız ki “Kuşlar uçar, balıklar yüzer, çocuklar oyun oynar”. Karşılaşılan olumsuz durumlarda çocukların doğal iletişim yolları olan oyunlardan faydalanarak ilerlemek hem çocuklar için hayatın provası niteliğinde olacak hem de onların karşılaştıkları olumsuz durumlarda çözüm odaklı olmalarını sağlayacaktır.

Anahtar Kelimeler: Kayseri Oyun Terapisi I Kayseri Oyun Terapisiti I Kayseri Ücretsiz Oyun Terapisi