Hızlı Randevu

Kayseri Psikolog Randevu talebi için lütfen formu doldurun.

Kardeş Kıskançlığı

Kardeş Kıskançlığı Nedir?
Kardeş kıskançlığı, genel olarak küçük yaşlarda kardeş sahibi olmayla kendisini gösteren ve davranış bozukluğuna neden olabilecek duygudur. Kıskançlık; her bireyde görülebilen normal bir duygu olmakla birlikte, karşıdaki kişiye zarar verme isteği, sevilen kişilerin paylaşılmaması konusunda ısrarlı tutum olarak kendini göstermektedir. Kardeş kıskançlığı anormal düzeye erişmeyecek şekilde olduğu sürece normal kabul edilmekle birlikte bazı durumlarda destek gerektirebilmektedir. 


Kardeş Kıskançlığı Hangi Yaşlarda Görülür?
Kardeş kıskançlığı yeni bit kardeşin aileye katılmasına bağlı olarak 17 yaşlara kadar görülebilse de genellikle 3-12 yaş aralığında daha sık rastlanmaktadır.


Kardeş Kıskançlığı Nedenleri
Kardeş kıskançlığında en sık rastlanan durum, büyük kardeşin küçük kardeşi kıskandığı durumlar olarak ortaya çıkmaktadır. İlk çocuk, genellikle ilgiyi yoğun bir şekilde hissettiği için bir kardeşin aile üyesi olarak yer alması kıskançlığı tetiklemektedir. Kardeş kıskançlığını tetikleyen bir diğer faktör ise kardeşler arası yaş farkıdır. Kardeşler arası yaş farkı azaldıkça kıskançlık düzeyi artmaktadır. Bireysel tutumlarla birlikte bazen çevrenin ve ebeveynin de tutumları kıskançlığı tetikleyebilmektedir. Ebeveynlerin ve sosyal çevrenin yoğun biçimde küçük kardeşle ilgilenmesi ve büyük çocuğun üzerindeki ilginin bir anda küçük kardeşin üzerine yöneldiği düşüncesi çocukta kıskançlığa yol açmaktadır. Ailenin cinsiyet ayrımı yapması, çocuğun mizaç özelliklerine bağlı olarak da kıskançlık görülmektedir.


Kardeş Kıskançlığı Belirtileri

  1. Kardeşi taklit ederek parmak emme, altını ıslatma, bebekçe konuşma, emekleme, yeniden emzik kullanma isteği gibi davranışlar
  2. Daha önce tek başına yapabildiği kıyafetlerini giyme, yemek yeme gibi davranışları ebeveynlerle birlikte yapma isteği
  3. Ebeveynlere aşırı bağlılık ve ebeveynlerden ayrılmama isteği
  4. Ebeveynlere sürekli kimi daha çok seviyorsunuz gibi sorular sorarak kendisini kardeşiyle kıyaslama
  5. Kıskançlığın yoğun yaşandığı çocuklarda kardeşini ısırarak ya da vurarak ona zarar verme isteği
  6. Kusma, bulantı, karın ağrısı gibi fiziksel semptomlar
  7. Enürezis (alt ıslatma) ve enkoprazis (kabızlık)

Kardeş Kıskançlığında Ebeveynlere Öneriler

  1. Ebeveynler çocuklarla ilgilenirken ilgiyi çocuklar arasında eşit olarak paylaştırmalıdır.
  2. Anne-baba arasında uzlaşmacı bir tutum olmalı ve iş birliğine yer verilmelidir.
  3. Ebeveynler çocuklara sevgilerini hem sözlü olarak hem de davranışsal olarak hissettirmelidir.
  4. Büyük kardeşin uyku, oyun gibi günlük rutinleri mümkün olduğunca sürdürülmeye çalışılmalı ve kardeşi nedeniyle kısıtlamalar getirilmemelidir. 
  5. Kardeşler arasında olumlu ya da olumsuz kıyaslamalar yapılmamalıdır. Her çocuk bireysel ve özeldir. Kıyaslama kıskançlığı tetikleyecektir.
  6. Küçük kardeşe zarar gelebilir düşüncesi ile büyük kardeşten sakınmak, saklamak kıskançlığı tetikleyecektir. Bunun yerine kardeşine karşı hassas davranması gerektiği çünkü onun daha hassas ve kırılgan olduğu açıklanmalı, kontrollü bir şekilde vakit geçirmeleri sağlanmalıdır.
  7. Küçük kardeşin kişisel bakımı sırasında büyük kardeşten yardım istenebilir ve bu sayede iş birliği ile kıskançlığın önüne geçilebilir. Bazı durumlarda büyük kardeşe küçük ödüller verilebilir ve olumlu duyguların/davranışların pekişmesi sağlanabilir.
  8. Fiziksel/psikolojik şiddet gibi bir durumla karşılaşıldığında cezalandırmak yerine bu davranışın yanlış olduğunu ve olumlu/olumsuz duyguların sözlü ifadelerle uygun bir biçimde aktarılması gerektiği kardeş kıskançlığı yaşayan bireye anlatılmalıdır.
  9. Sadece aile içinde değil sosyal çevrede de büyük kardeş görmezden gelinmemeli, ilgi eşit dağıtılmalıdır. Bu durum için ebeveynler tarafından sosyal çevre uygun bir dille uyarılabilir.

Kardeş Kıskançlığında Uzmana Başvurmanın Önemi
Kardeşler arasında kuvvetli bir bağ, birbirlerini koruma tutumu görülmektedir. Bu tutum bazı durumlarda bireysel ya da dışsal faktörlere bağlı olarak geçici hasar görebilmektedir. Bu durumda ebeveyn davranışları yetersiz kalabilmekte ve sorun büyüyebilmektedir. Bu durumlarda bir uzmandan destek almak sürecin seyrini değiştirecek, problemin daha kısa sürede çözülmesini sağlayacak ve doğru adımlar atılmasını sağlayacaktır. Kardeş kıskançlığı her zaman olumsuz durumlara değil bazen de olumlu durumlara yol açabilmektedir. Kardeş kıskançlığı bazı durumlarda rekabet, hakkını arama, mücadele etme gibi tutumları da tetikleyebilmektedir. Kıskançlık yaşantısı başlangıçta olumsuz bir durum olarak karşımıza çıksa da alınan uzman desteği ile bireyin gelecek yaşama hazırlanması adına sağlıklı bir süreç haline gelebilmektedir. Kayseri kardeş kıskançlığı konusunda kurumumuz oldukça deneyimli uzmanlar ile süreci yönlendirmekte ve genel olarak 4.seanstan itibaren olumlu değişimler gözlemlenmekte, 7-11 seans arasında ise sorun çözüme kavuşmaktadır.

Detaylı Bilgi ve Randevu için Tıklayınız

Anahtar Kelimeler: Kayseri Pedagog, Kayseri Kardeş Kıskançlığı, Pedagog Kayseri, Kardeş Kıskançlığı